Сік алоє при застуді

Дата публікації: 18.02.2013

 Сік алоє при застуді

Щоденне вживання в їжу фруктів і соків є одним із принципів  здорового харчування і важливим аспектом  лікування застуди. Але чи означає це, що при перших ознаках застуди ми повинні закуповувати кілограми фруктів і літри соків, покладаючи на них головні надії на своє одужання?

Сік алоє при застуді може бути дуже корисний: його вживають як усередину, для підтримки імунітету, так і ззовні - наприклад, для лікування застуди чи герпесу на губах.
Сік алоє при застуді – справжній порятунок. З ним можна робити відвари і для полоскання горла, при сильній нежиті його можна закрапувати в ніс. Крім того, сік алоє надзвичайно ефективний при прояві застуди (герпесу) на губах – достатньо зробити кілька компресів  з соком алоє  і болячка зникне.

Фрукти і соки при застуді - панацея чи шкода?

Хоч фрукти і є джерелом вітамінів і корисних мікроелементів, на жаль, не всі фрукти і соки при застуді однаково корисні. Наприклад, популярні при грипі цитрусові можуть дратувати слизову оболонку, яка, при застуді ітак відчуває себе не кращим чином. Вітаміни можна «черпати» з ківі або з мускусної дині, яка, до того ж, багата і на бета-каротин, а також журавлини, чорної смородини і яблук. Також  потрапили в немилість такі фрукти при застуді – це виноград і банани. Виноград  містить надто багато глюкози, яка сприяє розмноженню бактерій, а банани важко перетравлюються. Фруктовий сік при застуді може дратувати слизову горла, тому його прийом не бажаний, якщо у хворого біль або першіння в горлі.

В інших випадках фрукти при застуді не тільки насичують організм важливими речовинами, але й грають роль допоміжних засобів. Наприклад, натуропати вважають, що свіжі сирі фрукти сприяють виведенню слизу з організму – тобто допомагають швидкому прочищению носа і горла, при нежиті або кашлі з мокротою. Ягоди і фрукти при застуді використовують для зниження спраги, поліпшення потовиділення і в цілому полегшення перебігу хвороби. Але, звичайно, основна роль фруктів при застуді – це здоровее повноцінне харчування, завдяки якому організм знаходить сили впоратися з хворобою.

Фрукти і соки при застуді, які дійсно допомагають

Розглянемо, в яких фруктах містяться необхідні нам речовини:

бета-каротин – природній імуностимулятор, який покращує захисні властивості організму. Міститься в абрикосах, манго, мандаринах, грейпфрутах, персиках, мускусній дині;

вітамін С - на сьогоднішній день учені готові визнати, що покладали на аскорбінову кислоту занадто великі надії, від грипу та інших інфекцій вітамін С вилікувати не може, але він все ще може полегшити перебіг хвороби. Міститься в мускусній дині, лимонах, апельсинах, мандарини, ківі, папаї, суниці, черешні;

флавоноїди - ряд сполук, що мають антимікробними властивостями і підвищують активність імунної системи. Містяться в м'якоті цитрусових і вишень;

глутатіон - антиоксидант, підвищує імунітет. Міститься в м'якоті гарбуза.

З популярних ягід, фруктів і соків при застуді слідом за цитрусовими йдуть малина і журавлина - вони є гарними жарознижуючим засобами і служать джерелом вітамінів А, В, С і органічних кислот. Всі перелічені вищі речовини містяться і в фруктових соках, і ягідних морсах. Фруктовий сік при застуді слід розбавляти водою, щоб він не викликав сильного подразнення слизової. Соки при застуді бажано пити свіжовижиті, протягом півгодини після приготування, інакше користі від їх прийому не буде. Потогінними і протизапальними властивостями володіють чай з плодами малини і квітками липи, відвар плодів шипшини, загально зміцнюючими і пом'якшує - компот з сухофруктів.

Фрукти і соки при застуді є важливою складовою лікарської терапії - вони легко засвоюються, залишаючи сили організму на боротьбу з хворобою, містять велику кількість корисних речовин, і допомагають поліпшити симптоми захворювання. Нарешті, якщо у вас легкий випадок застуди - ви легко можете замінити таблетки і аптечні сиропи на натуральні ліки: фрукти і соки. І смачно і корисно!

повернутись список