Фрукти при цукровому діабеті

Дата публікації: 18.02.2013

Фрукти при цукровому діабеті

Фрукти при цукровому діабеті для багатьох здаються неприпустимою розкішю. Проте було б помилкою вважати, що діабетикам фрукти абсолютно протипоказані. Давайте спробуємо розібратися, якими критеріями керуватися при виборі цих натуральних і корисних солодощів, щоб вони не тільки не нашкодили хворим на цукровий діабет, але й  допомогли їм.

Глікемічний індекс фруктів

Фрукти при цукровому діабеті.

 Фрукти багаті вітамінами і клітковиною, що робить їх важливою складовою здорової дієти при цукровому діабеті. Але існує два показники, на які діабетикам слід звернути особливу увагу – це розміри порцій і глікемічний індекс фруктів. Глікемічний індекс показує наскільки швидко вуглеводи перетворюються в глюкозу, потрапивши до нас в організм. Не всі фрукти мають однаковий глікемічний індекс, і важливо розуміти, що хворі на цукровий діабет повинні вибирати тільки ті фрукти, чий ГІ (глікемічний індекс) має низькі(<55) і середні (від 55 до 70) значення. Всі ті фрукти, які мають ГІ вище 70 небажані і небезпечні при діабеті.

Низький ГІ мають фрукти,які є найчастіше вживані, такі як яблука, груші і цитрусові (наприклад, грейпфрути і апельсини), і всі вони можуть бути в раціоні хворих на цукровий діабет в помірних кількостях. Вуглеводи, що містяться в цих фруктах, перетворюються в глюкозу повільно, що дозволяє уникнути сплеск рівня глюкози в крові. Більшість видів ягід, свіжа вишня, а також деякі види фруктів, які ростуть на деревах (наприклад, персики та сливи) також мають низький ГІ і безпечні для вживання.

Тропічні фрукти, такі як ананас, манго, папайя мають середній ГІ, як і дині з кавунами.

А ось фрукти з добавками ,або ті,що пройшли будь-який тип обробки (наприклад, сухофрукти ,або фруктові коктейлі), як правило, мають високий ГІ і повинні бути під забороною.

Розміри порцій

Контролювати розміри порцій важливо при будь-якому типі харчування. Звичайно ж це необхідно і при складанні раціону для хворих цукровим діабетом. Так які ж порції є правильними?

Для таких фруктів як апельсини, або яблука, розмір плоду повинен бути невеликим , або середнім та зручно міститися в руці. Якщо плід занадто великий, то потрібно використовувати в їжу тільки частину від нього. Хорошими порціями є невелика чашка ягід або вишні, маленький шматочок кавуна , або дині. Щоб сповільнити переробку вуглеводів в глюкозу, спробуйте вживати фрукти разом з такими продуктами, як горіхи, сир і низьковуглеводні крекери.

Для тих, хто не впевнений, які фрукти все-таки безпечні, ми пропонуємо познайомитися з трьома кращими фруктами для живлення при цукровому діабеті.
Фрукти при цукровому діабеті

Кращі фрукти при цукровому діабеті – це грейпфрут

Грейпфрут розташовується першим в списку кращих "діабетичних" фруктів. Взагалі, цитрусові, такі як апельсин, грейпфрут, відмінно підходить для діабетиків, оскільки мають низький глікемічний індекс і містять багато клітковини і вітаміну С. Грейпфрути ж відомі, як один із самих поживних фруктів, оскільки містять не тільки вітаміни, але і важливі мінерали, які допомагають діабетикам боротися з простудними захворюваннями, а також з більш важкими захворюваннями, такими як рак. Крім того, що грейпфрут забезпечує серйозний захист організму, він ще й допомагає знизити надмірну кількість цукру в крові.
Фрукти при цукровому діабеті.

Ще одним кращим фруктом при цукровому діабеті є яблука.

Другі в списку трьох кращих фруктів для діабетиків - яблука. Вони здавна відомі своїми корисними властивостями, а для діабетиків можуть бути особливо корисні, оскільки містять пектин - важливий компонент, який допомагає очистити кров і володіє властивістю знижувати інсуліну в крові.  Яблука надають антидепресивну дію і відомі, як продукт з негативною калорійністю, що робить їх незамінними  для бажаючих схуднути.
Фрукти при цукровому діабеті

Кращим фруктом  при цукровому діабеті є джамбул.

Останній у списку трьох кращих фруктів при цукровому діабеті – це екзотичний для наших країв фрукт з Індії під назвою Джамбул. Він зазвичай не відомий більшості людей, але при додаванні в раціон хворих на цукровий діабет може виявитися дуже корисним, оскільки впливає на стан підшлункової залози, контролює перетворення крохмалю в цукор і регулює рівень цукру в крові.

повернутись список