Вибираємо продукти без ГМО

Вибираємо продукти без ГМО


   Генно-модифіковані продукти отримали свою назву за рахунок того, що в їх складі є речовини, отриманих з генно-модифікованих організмів (ГМО).

   ГМО отримують, впроваджуючи в генетичну структуру організму так звані цільові гени. Це робиться для того, щоб наділити рослини новими властивостями. Наприклад, для створення сортів пшениці стійкої до посухи, використовувався ген скорпіона.

   Вченим вдалося успішно впровадити нові гени в десятки видів рослин і тварин – створити рослини тютюну із сяючим листям, томати, які легко переносять заморозки, кукурудзу, стійку до дії пестицидів.

   Список рослин, до яких успішно застосовані методи генної інженерії, становить близько п'ятдесяти видів, включаючи яблуню, сливу, виноград, капусту, баклажани, огірок, пшеницю, сою, рис, жито і багато інших сільськогосподарських рослин.

   До речі, не треба плутати терміни «покращений» і «генно-модифікований». Наприклад, модифікований крохмаль, що входить до складу більшості йогуртів, кетчупів, майонезів, до продуктів з ГМО відношення не має.
   Модифікований крохмаль – це крохмаль який людина вдосконалила для своїх потреб. Це могло бути зроблено або фізичним (вплив температури, тиску, вологості, радіації), або хімічним способом. У другому випадку використовуються хімреагенти, які дозволені Моз як харчові добавки.

   Вчені стверджують, що застосування ГМО - шанс вирішити проблему голоду на планеті. До того ж таким методом вони отримали рослини, стійкі до вірусів і до комах-шкідників. За словами вчених, трансгенні рослини картоплі і томатів стали стійкі до колорадського жука, а бавовник протистоїть різним комах.

   Чи небезпечні генетично модифіковані продукти?

   Практично відразу після появи на прилавках магазинів ГМО почалася міжнародна кампанія, що вимагає заборони. Вчені відзначають численні ризики, пов'язані з продуктами генної інженерії.

• Харчові ризики. Ослаблення імунітету, можливість виникнення алергічних реакцій в результаті безпосередньої дії трансгенних білків. Вплив нових білків, які продукують вбудовані гени, не вивчено, адже людина їх раніше не вживала і тому не ясно, чи є вони алергенами.

• Поява стійкості до антибіотиків, що зробить неможливим процесс лікування багатьох захворювань.

• Порушення здоров'я, пов'язані з накопиченнями в організмі людини гербіцидів, так як ГМО - рослини мають властивість їх акумулювати.

• Можливість віддалених канцерогенних ефектів.

   До відома


   Проблема з безпекою ГМО полягає в тому, що вони були виведені на ринок без всебічних глибоких досліджень. Вчені не можуть довести, що продукти генної інженерії абсолютно нешкідливі. В той же час немає однозначних доказів їх небезпеки. Тому ми з вами повинні самостійно приймати рішення, вживати такі продукти в їжу або всіляко їх уникати.

Вибираємо продукти без ГМО

   Нижче наведено поради тим, хто хоче уникнути вживання генетичнозмінених продуктів харчування.

   Читайте етикетки на продуктах і уникайте компонентів на основі сої, таких як соєве борошно, сир, соєва олія, лецитин (Е 322) і гідролізований рослинний білок, компоненти на кукурудзяній основі, наприклад, кукурудзяне борошно, крохмаль, масло і полента.
Цих компонентів треба уникати просто тому, що немає способу дізнатися, чи містять вони похідні генетично змінених сої та кукурудзи.

   Купуйте для себе продукти харчування з надійного джерела.    Сертифіковані органічні продукти мають набагато меншу ймовірність бути зачепленими генної інженерії. По можливості віддавайте перевагу органічним натуральним продуктам.

  Їжа домашнього приготування - хліб, торти, сир  поза сумнівом, набагато корисніше для здоров'я і більш поживна, ніж аналоги промислового виготовлення. У вирощуванні і приготуванні власної їжі є багато переваг, можливість уникнути продуктів генної інженерії – лише одне з них.

Уникайте ресторанів швидкого харчування і низько бюджетних продуктів, оскільки генетично змінені інгредієнти в першу чергу спостерігаються в дешевих сортах.