Лимон

Вартість: 25.00 грн./кг.
 

Інформація про товар

  • Що містить?
  • Чим корисний?

             Гібридний вид дерев з роду Цитрус (Citrus) гриби Цитрусові (Citreae) сімейства рутових (Rutacea). Лимоном також називають плід цієї рослини.

 

         Поширення

              Батьківщина - Індія, Китай і тихоокеанські тропічні острови. У дикорослому стані невідомий, найімовірніше гібрид, спонтанно виник у природі і довгий час розвивався як окремий вид.

         Широко культивується, в багатьох  країнах з субтропічним кліматом.

 У СНД культивується на Кавказі і в Середній Азії

                    Ботанічна характеристика

  Морфологія

     Невелике вічнозелене плодове дерево заввишки до 5-8 м, з розкидистою або пірамідальною кроною. Зустрічаються дерева у віці 45 років. Кора сіра,  з тріщинами на багаторічних гілках  і зелена, або червонувато-фіолетова, гладка на однорічних пагонах, звичайно з колючками, рідше без них. Листя із шкіркою, зелені, довжиною 10-15 см, шириною 5-8 см, глянсові. Зелені  з верхньої сторони і ясно-зелені і матові знизу,  широкоовальні або довгасто-яйцеподібні, з обох кінців загострені, на коротких (від 1 до 1,8 см), безкрилих або крилатих (на ростових пагонах) черешках, з помітним розчленуванням при основі листової пластинки, опадає зазвичай раз на 3 роки. Квітки пазушні, одиночні або парні, не великі 2-3 см з неяснозубчастою чашечкою  і п'ятичленним віночком. Пелюстки чисто білі або злегка кремові, зовні рожеві або пурпурові, сильно відігнуті, голі, з тонким ніжним ароматом.

     Квітка і зав'язь культурного лимона

            Плід довжиною 6-9 см, діаметром 4-6 см. Гесперид яйцеподібний або овальний, до обох кінців звужений, з соском на верхівці, ясно-жовтий, з важко відокремлювальною горбкуватою або ямчатой кіркою, що містить безліч залозок з ефірним маслом. Внутрішня частина плоду з декількома гніздами. Насіння яйцеподібні, жовто-зелені або білі, в розрізі зеленуваті. Цвіте, починаючи з весни. Плоди дозрівають восени.

          Біологічні особливості

       Цікава будова листка лимона: на перший погляд це простий лист. У ботаніці складним аркушем називається такий, який складається з декількох окремих пластинок (листочків), причому ці листочки опадають окремо. У лимона листова пластинка опадає окремо від паростка - черешок опадає пізніше.

        

       Хімічний склад

       М'якоть плодів містить значну кількість органічних кислот (лимонна, яблучна), пектинові речовини, цукру (до 3,5%), каротин, фітонциди, вітаміни - тіамін, рибофлавін, аскорбінова кислота (до 0,085%), рутин, флавоноїди, похідні кумарину, галактуронової кислоти, сесквітерпени, гесперидин, еріоцітрін, ерідіктіол. У насінні є жирна олія і гірка речовина лімонін. Жирну олія знайдено також в гілках і листках (0,24%). У корі виявлено глікозид цітроніну.

         Характерний запах лимона зумовлений наявністю ефірного (лимонного) масла в різних частинах рослини. Основні компоненти ефірної олії лимона - терпен, α-лімонен (до 90%) і цитраль (до 6%).

 

 

text-indent

 

Стимулює апетит. Прекрасний антиоксидант, допомагає організму в процесі нейтралізації дії вільних радикалів. Шкірка і сік володіють прекрасним антисептичним ефектом, тонізуючими властивостями.

Лимон містить ефірні масла, які сприятливо позначаються на здоров'ї, та організму в цілому і нашому настрої зокрема.

Калорійність лимона - 34 ккал на 100 грам лимона.

Лимон містить близько 0.9% білка від своєї маси.

Лимон містить близько 0.1% жирів.

У лимоні міститься близько 3% вуглеводів.