Картопля

Вартість: 8.40 грн./кг.
 

Інформація про товар

  • Що містить?
  • Чим корисний?

             Картопля містить 76,7% води, 19,2% вуглеводів, 0,5% целюлози,

0,1% жирів і 2,4% білків. Вміст білків в картоплі невеликий,

але зате в ній багато різних амінокислот.

    Картопля багата мінеральними речовинами, в основному калієм - 417 мг%, фосфором - 51,5 мг%, магнієм - 23,2 мг% і у меншій мірі - натрієм і залізом.

             

             Макро і мікроелементи: Кальцій (Са) - 40 мг Магній (Mg) - 12 мг Натрій (Na) - 11 мг Калій (K) - 163 мг Фосфор (P) - 22 мг Хлор (Cl)- 5 мг Сірка (S) - 10 мг Залізо(Fe) - 0,6 мг Цинк (Zn) - 0,125 мг Мідь (Cu)- 240 мкг Марганець (Mn) - 0,04 мг Фтор (F) - 10 мкг Молібден (Mo) - 1 мкг Бор (B) - 175 мкг

 

 

Багатий вміст калію сприяє водно-сольовому обміну. Блюда з картоплі — гарне харчування для людей, організм яких схильний до затримування рідини в тканинах. Картоплини містять також мікроелементи — кремній, бром, йод, марганець, алюміній, кобальт, цинк, нікель та ін. Хоча і в мінімальній кількості, ці елементи обов'язково необхідні для життєдіяльності організму, тому що беруть участь у виробленні гормонів, ферментів і вітамінів. Картопля багата також вітамінами. Наприклад, вітаміну C міститься в середньому 21 мг%, його кількість змінюється в залежності від сорту, грунтово-кліматичних умов вирощування, від використання добрив, від ступеня зрілості бульби, від тривалості та умов зберігання. Доведено, що багатші вітаміном C картоплини, які вирощені на піщаних грунтах. Свіжа картопля містить більше вітаміну C, ніж та, яка зберігалася тривалий час, особливо в пізній період зберігання. Картопля містить від 1 до 10 мг% алкалоїду соланін, якого більше під шкіркою і біля вічок бульб. У пророслих і позеленівших бульбах підвищується вміст соланіну, тому їх не слід використовувати в їжу, так як це може стати причиною отруєння.