Тархун

Вартість: 575.00 грн./кг.
 

h2>Інформація про товар

  • Що містить?
  • Чим корисний?

            Корисний склад тархуна.

У наземній частині рослини міститься каротин, аскорбінова кислота, флавоноїди,  кумарини,  алкалоїди,  а в корі виявлені сліди алкалоїдів.  У сірій зеленій масі цієї рослини процентний вміст ефірної олії складає 0,1-0,4%.  

          З тархуну культивують фракцію смоли, фелландрену, оцімену і метілхавіколу.

 

Як у кулінарії, так і в медичних цілях використовується зелень тархуна. Смак у тархуна пряний, гострий, пікантний і такий же слабо-пряний аромат. Кулінарам відомі сорти салатного напрямку, які поширені в Середній Азії і в Закавказзі, а також пряно-ароматичні форми тархуна, що вирощюють на Україні і в Молдовы. Тархун облагороджує смак таких страв, як смажена дичина, баранина, м'ясо в сметані. За допомогою нього можна значно поліпшити смакові якості копченостей і свинини. Вживання в їжу страв з тархуном сприяє посиленню утворення шлункового соку, підвищення апетиту, а також нормалізації діяльності залоз внутрішньої секреції, в тому числі і статевих. На сьогоднішній день тархун привертає увагу вчених, як рослина, яка мыстить каротин. Тархун володіє цілющими властивостями і зміцнює стінки судин, нормалізує сон, а також є легким сечогінним і глистогінним засобом. При деяких хворобах носа, що супроводжуються порушенням нюху, використовують фітозбір в складі якого є тархун. Настоянка цієї трави застосовується при циститі, артриті, підвищеної стомлюваності, шлунково-кишкових хворобах і ревматизмі. Препарати тархуна сприяють нормалізації менструального циклу і діяльності шлунка. Як зовнішній лікарський засіб тархун застосовується при лікуванні корости, екземи, опіків. Настій використовують для полоскання ротової порожнини при запальних процесах слизової. З порошку цієї трави роблять засіб для змащування ясен при гінгівіті, стоматиті, а при радикуліті їм натирають хворі місця. При зубному болі рекомендується жувати свіжі листочки тархуна, які викликають оніміння в роті і тимчасово знімають хворобливі відчуття. Тархун застосовується і при безсольових дієтах в дієтичному харчуванні, а також при шлункових спазмах. У косметичних цілях тархун застосовується при виготовленні засобів по догляду за шкірою шиї. Також ця рослина має цінне кормове значення і додається в сіно і силос для великої рогатої худоби. Застосовувати тархун можна тільки в малих кількостях. Тархун протипоказаний вагітним жінкам, так як може спровокувати викидень.